Een oplichter in een net pak, die zijn er ook!

GEEN oplichter in een net pak
GEEN oplichter in een net pak
Vandaag kreeg ik een nette brief, waarin me gemeld werd dat ik nog vergeten was een internationaal BTW nummer aan te vragen. Ieder bedrijf heeft een BTW-nummer. WijsWillenWonen is een bedrijf. En het klopt een internationaal BTW-nummer heb ik niet. Was dit een “oplichter in een net pak”?

(Zakelijk maar ook in mijn privé krijg ik regelmatig e-mails en brieven waarin wordt gezegd dat ik iets niet betaald heb of dat ik iets vergeten ben te regelen. Of Microsoft belt me om te melden dat iets met mijn PC aan de hand is.)

Ik voelde dus nattigheid….

Bij AvroTros: Opgelicht is het onderwerp ook al ter sprake geweest: Hun advies is: ”Pas op voor deze organisatie! Ga niet in op hun voorstellen”.
Ook wordt er regelmatig gewaarschuwd voor de
zogenaamde Microsoft-bellers, maar er zijn heel veel verschillende methoden. Boeven/oplichters vinden iedere keer weer nieuwe trucs uit.

Het advies van WijsWillenWonen:

 

  1. Krijgt u een brief van een afzender, die u niet kent: Vul de afzender eens in op Google. De kans is groot dat u bij een van de bovenste zoekresultaten een vermelding zult vinden van AvroTros Radar/Opgelicht of Vara’s Kassa. U bent waarschijnlijk niet de eerste waarbij ze de poging wagen.
  2. Krijgt u een email van een afzender die u niet kent: Open de mail gewoon niet. Zelfs het openen van de mail kan nare gevolgen hebben.
  3. Krijgt u een mail of een brief van een bekende afzender, uw bank of de belastingdienst, maar vindt u nu taalfouten die u niet verwacht bij zo’n afzender: krijg dan een gezond wantrouwen en behandel het bericht als onbetrouwbaar. De meeste banken hebben een eigen mailadres om valse e-mails te melden. Ook de centrale overheid heeft zo’n e-mailadres: valse-email@fraudehelpdesk.nl.
  4. Krijgt u een factuur, die u niet direct bekend voorkomt: Ga na of het product of dienst is geleverd. Nep-facturen zijn een allang bekend fenomeen!
  5. Krijgt u een voorstel om dit jaar weer mee te doen aan een goede doelen-actie, weer te worden weergegeven in een elektronische telefoongids/bedrijvengids: Kijk goed uit. Veel mensen gaan er van uit dat ze, als ze al eens hebben ingestemd, ze er toen wel goed over nagedacht zullen hebben. Waarswchijnlijk heb je vorig jaar helemaal niet meegedaan!
  6. Komt er iemand aan de deur met een smoes: “mijn dochter moet plassen”, “Ik moet medicijnen innemen, heeft u een glaasje water?”: wees er erg zeker van dat degene die dat vraagt te goeder trouw is. Maar ga er bij enige twijfel niet op in.

Ik heb er ook een hekel aan om zo wantrouwend te moeten zijn, maar het moet…. helaas … voor de veiligheid van mezelf en mijn huisgenoten!

De oplichter in een net pak