WhatsApp lijkt misschien een onschuldig middel om mee te communiceren. Als je even niet goed oplet kan je zomaar het mikpunt zijn van oplichting, hackers of nog erger. Wij zetten de meest voorkomende WhatsApp scams, malware, phishing en hoaxes op een rij. Waar moet je voor oppassen?

WhatsApp is verouderd, moet worden bijgewerkt
Een andere banner is dat er een zogenaamde update voor WhatsApp klaarstaat. Via een knipperende reclamebanner krijg je te zien dat je WhatsApp verouderd zou zijn. Deze melding kan op een website opduiken, maar eventueel ook in een e-mail. In sommige gevallen zou de afzender ‘WhatsApp klantenservice Nederland’ zijn. Hier is sprake van een scam en een niet van WhatsApp afkomstig bericht.
Net als bij de ‘WhatsApp is verlopen-banner’ word je doorgestuurd naar een pagina (vaak van ‘Whatsapap’) waar je je telefoonnummer achter moet laten. Er zijn verschillende varianten op dit bericht in omloop. Trap hier niet in en download updates voor de applicatie alleen via de Google Play Store! Bij sommige gebruikers geeft de telefoon een trilling en kan je de melding niet dichtklikken. Druk dan op je homebutton en stop het achtergrondproces van de app via het multitasking-venster.

Emojis, stickers (bijvoorbeeld Minions)
Minions Emoji, waarmee je karakters uit de Minions-film kunt gebruiken in WhatsApp. Het is spam. WhatsApp ondersteunt (in ieder geval op dit moment) niet de mogelijkheid om zelf emojis toe te voegen aan de app. In Telegram kan je wel Minions stickers gebruiken, maar in WhatsApp kan dit dus niet. Minions zijn in dit geval een van de voorbeelden waarmee geprobeerd wordt de gebruiker extra bestanden te laten downloaden. Graag een foto van een Minion delen met je vrienden? Dan raden we je aan via Google een leuke foto te zoeken :).
Voicemail bericht gemist WhatsApp
We schreven eerder al over een nieuwe spam-mail die uit de naam van WhatsApp verstuurd zou zijn. Een mail met daarin de tekst ‘Missed voicemessage’ suggereert dat er een gemist voicemailbericht is voor je, van WhatsApp. Ook hier moet je niet intrappen, omdat er sowieso geen voicemail-functie in de chat-app aanwezig is. Daarnaast is de mail (zoals vaak aan het e-mailadres is te zien) niet afkomstig van WhatsApp. Druk ook niet op ‘Play’ of ‘Listen’, want dan word je doorgestuurd naar een website met malware.
Vouchers, waardebonnen en enquêtes
Een andere vorm van misleiding is een voucher, giftcard of andere beloning die je krijgt via WhatsApp. Een bericht met een link erin zou leiden naar dit ‘interessante’ aanbod. Het tegoed kan je bijvoorbeeld besteden bij winkels als H&M, Albert Heijn of een andere winkel. Hier is niks van waar, en hier vissen oplichters alleen maar naar je gegevens, phishing dus!
Geld overmaken naar een ‘bekende’
Facebook en WhatsApp worden de laatste tijd met regelmaat gebruikt voor fraude. Bij de politie en het programma ‘Opgelicht?!’ zijn er al meerdere gevallen bekend van deze vorm van fraude. Via de chat wordt je aangesproken door iemand die zich voordoet als een ‘bekende’. Er wordt gezegd dat internetbankieren niet werkt en er wordt gevraagd of jij misschien wat geld over wil maken. Echter maakt de ‘bekende’ gebruik van een ander nummer dan het daadwerkelijke nummer van diegene. Maak geen geld over via WhatsApp of de linkjes die je toegestuurd krijgt. Bel altijd degene om wie het eigenlijk zou gaan op, om dit na te vragen.
Ben jij nog een andere vorm van oplichting of bedrog tegengekomen rondom WhatsApp? Via de reactiemogelijkheid hieronder kan je het ons laten weten. We helpen elkaar om veilig te zijn, ook online.