Zorg & ICT 2019

Vandaag ga ik weer een bezoekje brengen aan de Zorg&ICT beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik ben benieuwd of we daar nieuwe ontwikkelingen gaan ontdekken. Hopelijk dat we nieuwe contacten met leveranciers gaan ontwikkelen.

Hoewel de beurs hoofdzakelijk is gericht op de professionele zorgcentra komen technische ontwikkelingen die daar zijn ingezet vaak later ook beschikbaar voor de particulier. WijsWillenWonen zet zelf de vertaling van nieuwe ontwikkelingen naar de particulier in.

Isolatie van uw woning

Besneeuwde stad

Energie is bijna onbetaalbaar aan het worden.

Het warm houden van de woning is daarbij eigenlijk de grootste kostenpost.

Waar is de isolatie goed en waar niet?

Vroeger zocht je dan naar een huis waar geen sneeuw op lag: Dat dak was slecht geïsoleerd!

Maar wat is het Probleem?
Maar waar moet je beginnen met isoleren?
Zijn er kleine ingrepen die gelijk een merkbaar effect hebben?

Overwegingen
Iedere koopman beveelt zijn eigen waar, natuurlijk, het meeste aan.

Dus een glashandelaar vertelt dat de ruiten het beste vervangen kunnen worden, terwijl een installateur direct begint over een nieuwe CV-ketel.

Oplossing
De echte waarheid komt aan het licht met beelden van een warmtebeeldcamera: daarop zie je waar de meeste warmte ontsnapt.

Aan de hand daarvan kunt u, objectief, conclusies trekken en maatregelen nemen.

WijsWillenWonen, uw vertrouwde adres, zet zo’n warmtebeeldcamera in om de zwakke plekken in uw woning te zoeken EN vinden.

Aan de hand van dat onderzoek kunt u zelf uw maatregelen treffen. Natuurlijk kunnen wij daarbij helpen.

Neem contact met ons op om een afspraak te maken! Of bel direct: 06 22369625

Nieuws?? Op de 50PLUSBEURS???

Zoals altijd is WijsWillenWonen op de interessante beurzen op zoek naar zaken die van belang kunnen zijn voor jullie. De 50PLUSBEURS heeft een hoog “gezellig”-gehalte: er is heel veel te vinden gericht op plezier. Hoewel gezellig heel belangrijk is. Ik zoek meer naar de nuttige zaken: Die de veiligheid verhogen.afbeelding van het logo van Zorg van nu

Ik wil een paar zaken met jullie delen die ik tegenkwam op de 50PLUSBEURS. Naast de gewone STA-OP stoel, de elektrische fietsen, de aanbiedingen op hotels in Texel waren er dit jaar ook een groter aantal Nuttige Stands: die de 50 plusser helpen veilig zelfstandig te laten wonen. Ik vond twee echte nieuwtjes op een stand van de overheid: “Zorg van Nu”  De meeste artikelen die ze lieten zien zijn al jaren bij WijsWillenWonen bekend. Alarmhorloges zijn een succesvol product van ons. Twee waren echt nieuw en wil ik aan jullie doorgeven:

Lea: de elektrische rollator.

Ik hoor u denken: ”Waar is dat goed voor?” het antwoord is: voor mensen die met een gewone rollator een grotere kans hebben op vallen. De Lea zit vol met sensoren, zodat deze precies weet wat de persoon wil: In beweging komen: Lea helpt een handje. Moeite met stoppen: Lea remt af. Lea zet zichzelf automatisch op de handrem als je wilt zitten op de ingebouwde zitting. Soortgelijke techniek die een Segway in balans houdt ondersteunt hier de gebruiker van de rollator. Ik kondigde  dit hulpmiddel al aan in een eerder bericht, maar ik was toen nog niet op de hoogte van de precisie dit dit apparaat laat zien. Zeker mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson zullen hier veel baat bij hebben. De fabrikant (Nederlands) is bezig om de Lea ook met subsidie te kunnen krijgen. Apparaten als deze zijn duur. Subsidie is dus best belangrijk. U kunt hier een filmje van Lea zien.

Komp: de “tablet” voor senioren

Veel senioren zijn tegenwoordig best handig met ICT: de tablet, de smartphone of computer. Er zijn er echter ook nog velen die hier niet mee overweg kunnen.

Met de Komp is er slechts een draaiknop als bediening. Die knop werkt direct als aan-uit knop en als volumeregelaar. Net als een ouderwetse radio.

Familie kan via de Komp echter een videoverbinding opzetten. Kunnen foto’s en berichten plaatsen. Dan komt het best dichtbij Whatsapp of Facebook. En dat allemaal zonder dat de senior veel kennis hoeft te hebben. Binnenkort is er ook een agenda beschikbaar voor de Komp. Dit hulpmiddel is in Scandinavië al langer in gebruik (het is een Noors product) . De introductie in Nederland is nieuw. WijsWillenWonen wil die introductie graag vergemakkelijken. Misschien nemen we de Komp wel op in ons programma. Hier kunt u een filmpje zien.

Nieuwe alarmhorloge technologie u?

De laatste 24-uur heeft Apple een nieuwe serie (4) Apple-Watches geïntroduceerd.

Waarom een bericht van WijsWillenWonen over deze Appel?

WijsWillenWonen biedt haar klanten al jaren de mogelijkheid een alarmhorloge (of hanger) waarmee, waar ook in Europa, alarm kan worden geslagen naar mantelzorgers. Dat geeft rust dat er in geval van nood altijd hulp onderweg is. Deze horloges hebben bewezen heel veel veiligheid te brengen. Een gerust gevoel voor de drager en voor de mantelzorgers.

Deze Apple-Watches kunnen een nieuwe ontwikkeling zijn. Wij gaan dat onderzoeken.

Er zijn 3 specificaties die erg interessant kunnen zijn:

  • De mogelijkheid een Elektrocardiogram (ECG) te maken.Apple-Watch series 4
  • Valdetectie.
  • Met het horloge een spraakverbinding te kunnen maken (telefoneren/bellen) zonder noodzaak voor een smartphone.

Hoewel deze horloges in de reclame vooral gericht zijn op jongeren, kan deze gecombineerde technologie misschien wel nieuwe mogelijkheden gaan betekenen voor ouderen.

ECG is tot nog toe niet echt mogelijk in een horloge:

Duizelingen, toch wel een vaak voorkomende oorzaak van vallen, worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie. Als die bloedcirculatie nu door een I-Watch in gaten wordt gehouden en u wordt op tijd gewaarschuwd: kunnen vallen misschien voorkomen worden.

Valdetectie in een horlogevorm gaf tot nog toe veel te veel valse meldingen

Als de beweerde valdetectie daadwerkelijk werkt, kan deze misschien een uitkomst bieden als iemand valt en bewusteloos raakt. Een “normaal”  alarmhorloge werkt toch nog door het indrukken van een knop op het horloge.

Daadwerkelijk directe telefoon mogelijkheden van het horloge

Tot nog toe was het slechts met een handvol alarmhorloges mogelijk om een daadwerkelijke spraakverbinding op te zetten. Daarvoor was er GSM technologie ingebouwd in het alarmhorloge. De Apple-Watch geeft aan een spraakverbinding te kunnen op zetten, maar GSM wordt niet genoemd. Waarschijnlijk is hier sprake van internettechnologie (4G)

Het is een hele weg van pers-aankondiging tot een bewezen betrouwbaar hulpmiddel. Het is dus nog echt wel even afwachten wat de ervaringen gaan zijn. WijsWillenWonen houdt het in de gaten.

 

In 144 seconden je kantoor in lichter laaie, door je laptop

BRON: New York Post: March 27, 2018 | 10:24am Lees hier het oorspronkelijke artikel.

Je koppelt je laptop aan de lader voor de volgende dag. Je gaat door met je leven. En dan gebeurt er zoiets!

Seconde 5:

1e explosie van de laptop: de laptop blijft branden.

Seconde 9:

2e explosie van de laptop met spreiding van vonken om de laptop heen.

Seconde 43:

3e explosie laptop: het vuur verspreid zich.

Seconde 53:

4e explosie. Er zijn onder de hand meerdere brandhaarden.

Seconde 89:

Brand verspreid zich vanuit de Postvak In en Postvak Uit zelfstandig.

Conclusie:
Beheerder kantoor had de beveiliging op orde. Hij is er zelfs (na alarm op zijn telefoon) nog heengegaan om te blussen. Alles met een accu aan een lader kan je kantoor / woonkamer / slaapkamer in 144 seconden verwoesten. Hij had camera’s hangen. Het mocht niet baten. De brandweer heeft de zaak geblust. De zaak is verloren.

Als je het filmpje bekijkt zie je dat het beste brandalarm hier zelfs te laat helpt. Hier helpt alleen om geen apparaten onbeheerd aan de lader achter te laten. En koppel dan niet alleen het apparaat, maar ook de lader los van de netstroom. Ook de laders zelf kunnen in brand vliegen, als ze in de netstroom blijven hangen (daar hebben we al eens vaker voor gewaarschuwd)

Wil je op de hoogte gehouden worden op het gebied van veiligheid? Maar deel deze info in ieder geval op Facebook. Dit kan ons allemaal overkomen!

BRON: New York Post: March 27, 2018 | 10:24am

Weer een gloednieuwe oplichtingsmethode

Een aanmaning van het CJIB!

 


Oplichting
Dat is schrikken. We rijden allemaal wel eens te hard, maar dan zo’n bon: € 226. Dat doet pijn. Bekijk hier hoe geloofwaardig dit er uit ziet.
Maar als je wat verder naar het document kijkt is het wel een vreemd rekeningnummer LT7835…………….Is dat een Nederlands rekeningnummer? Stuurt het CJIB wel mails over boetes? Waar staat waar de overtreding is begaan? Toch wat foutjes op een op zich best overtuigende poging.Nee! Het CJIB doet alles gewoon nog per post. De bank stuurt ook geen mailtjes.
Oplichting dus

Dit is weer de zoveelste gloednieuw uitgedachte truck om mensen geld afhandig te maken.
 
We vinden soms van het CJIB zelf misschien ook dat het boeven zijn, maar we maken toch meestal zelf de verkeersovertreding.

 

Maar blijf dus op je hoede voor slimme oplichters, inbrekers en andere boeven.

 

Als zij slim zijn zorgen wij gewoon dat we slimmer zijn.Hartklacht dochter (9) blijkt aanwijzing voor koolmonoxide!


In het AD vandaag een artikel over een gezin uit Alphen aan de Rijn, die bij toeval aan de dood ontsnapt zijn.

Hier zie je het belang van goedwerkende koolmonoxide-melders!

Lees het artikel om de details van deze gelukkige ontsnapping in meer detail te kunnen lezen. Dit nieuws staat niet op zich: lees hier, of hier.

Als je de veiligheid van je huisgezin serieus neemt laat je je adviseren door een professional. Er zijn helaas nog maar al teveel melders in omloop die niet zijn goedgekeurd. Bent u er zeker van dat de melder bij u thuis is goedgekeurd, of op de juiste plaats hangt?

We zijn er van overtuigd dat u uw gezin niet aan zulke risico’s bloot wilt stellen.

Lees over hoe nu verder te gaan op de koolmonoxide pagina van WijsWillenWonen.

WijsWillenWonen is vanaf vandaag Nest PRO.

Nest PRO

Vanaf vandaag mag WijsWillenWonen zich Nest PRO noemen: officieel dealer, service- en installatiepartner voor Nest producten. Dat is belangrijk voor u!
Want: Nest is producent van de enige “slimme” rook en koolmonoxidealarm die goedgekeurd is door de consumentenbond in oktober vorig jaar. Bovendien produceerNest PROt Nest “slimme” bewakingscamera’s, deurbelcamera’s en de Nest thermostaat, misschien wel het beroemdste slimme thermostaat ter wereld van dit moment.
De producten van Nest blinken uit in:
 • betrouwbaarheid
 • functionaliteit
 • vernieuwing
 • design

 WijsWillenWonen merkonafhankelijk

Natuurlijk blijft WijsWillenWonen merk-onafhankelijk voor de beste oplossing voor uw woonsituatie kiezen. Nest is een heel belangrijke peiler van ons assortiment.

Oplichting via WhatsApp

WhatsApp lijkt misschien een onschuldig middel om mee te communiceren. Als je even niet goed oplet kan je zomaar het mikpunt zijn van oplichting, hackers of nog erger. Wij zetten de meest voorkomende WhatsApp scams, malware, phishing en hoaxes op een rij. Waar moet je voor oppassen?

 

Download de nieuwste versie!

WhatsApp is verouderd, moet worden bijgewerkt

Een andere banner is dat er een zogenaamde update voor WhatsApp klaarstaat. Via een knipperende reclamebanner krijg je te zien dat je WhatsApp verouderd zou zijn. Deze melding kan op een website opduiken, maar eventueel ook in een e-mail. In sommige gevallen zou de afzender ‘WhatsApp klantenservice Nederland’ zijn. Hier is sprake van een scam en een niet van WhatsApp afkomstig bericht.

Net als bij de ‘WhatsApp is verlopen-banner’ word je doorgestuurd naar een pagina (vaak van ‘Whatsapap’) waar je je telefoonnummer achter moet laten. Er zijn verschillende varianten op dit bericht in omloop. Trap hier niet in en download updates voor de applicatie alleen via de Google Play Store! Bij sommige gebruikers geeft de telefoon een trilling en kan je de melding niet dichtklikken. Druk dan op je homebutton en stop het achtergrondproces van de app via het multitasking-venster.

 

 

Emoji's

Emojis, stickers (bijvoorbeeld Minions)

Minions Emoji, waarmee je karakters uit de Minions-film kunt gebruiken in WhatsApp. Het is spam. WhatsApp ondersteunt (in ieder geval op dit moment) niet de mogelijkheid om zelf emojis toe te voegen aan de app. In Telegram kan je wel Minions stickers gebruiken, maar in WhatsApp kan dit dus niet. Minions zijn in dit geval een van de voorbeelden waarmee geprobeerd wordt de gebruiker extra bestanden te laten downloaden. Graag een foto van een Minion delen met je vrienden? Dan raden we je aan via Google een leuke foto te zoeken :).

 

 

 

 

Voicemail bericht gemist WhatsAppMissed Voicemail

We schreven eerder al over een nieuwe spam-mail die uit de naam van WhatsApp verstuurd zou zijn. Een mail met daarin de tekst ‘Missed voicemessage’ suggereert dat er een gemist voicemailbericht is voor je, van WhatsApp. Ook hier moet je niet intrappen, omdat er sowieso geen voicemail-functie in de chat-app aanwezig is. Daarnaast is de mail (zoals vaak aan het e-mailadres is te zien) niet afkomstig van WhatsApp. Druk ook niet op ‘Play’ of ‘Listen’, want dan word je doorgestuurd naar een website met malware.

Vouchers, waardebonnen en enquêtes

Een andere vorm van misleiding is een voucher, giftcard of andere beloning die je krijgt via WhatsApp. Een bericht met een link erin zou leiden naar dit ‘interessante’ aanbod. Het tegoed kan je bijvoorbeeld besteden bij winkels als H&M, Albert Heijn of een andere winkel. Hier is niks van waar, en hier vissen oplichters alleen maar naar je gegevens, phishing dus!

Geld overmaken naar een ‘bekende’

Facebook en WhatsApp worden de laatste tijd met regelmaat gebruikt voor fraude. Bij de politie en het programma ‘Opgelicht?!’ zijn er al meerdere gevallen bekend van deze vorm van fraude. Via de chat wordt je aangesproken door iemand die zich voordoet als een ‘bekende’. Er wordt gezegd dat internetbankieren niet werkt en er wordt gevraagd of jij misschien wat geld over wil maken. Echter maakt de ‘bekende’ gebruik van een ander nummer dan het daadwerkelijke nummer van diegene. Maak geen geld over via WhatsApp of de linkjes die je toegestuurd krijgt. Bel altijd degene om wie het eigenlijk zou gaan op, om dit na te vragen.

Ben jij nog een andere vorm van oplichting of bedrog tegengekomen rondom WhatsApp? Via de reactiemogelijkheid hieronder kan je het ons laten weten. We helpen elkaar om veilig te zijn, ook online.

 

De oplichter in een net pak

Een oplichter in een net pak, die zijn er ook!

GEEN oplichter in een net pak
GEEN oplichter in een net pak

Vandaag kreeg ik een nette brief, waarin me gemeld werd dat ik nog vergeten was een internationaal BTW nummer aan te vragen. Ieder bedrijf heeft een BTW-nummer. WijsWillenWonen is een bedrijf. En het klopt een internationaal BTW-nummer heb ik niet. Was dit een “oplichter in een net pak”?

(Zakelijk maar ook in mijn privé krijg ik regelmatig e-mails en brieven waarin wordt gezegd dat ik iets niet betaald heb of dat ik iets vergeten ben te regelen. Of Microsoft belt me om te melden dat iets met mijn PC aan de hand is.)

Ik voelde dus nattigheid….

Bij AvroTros: Opgelicht is het onderwerp ook al ter sprake geweest: Hun advies is: ”Pas op voor deze organisatie! Ga niet in op hun voorstellen”.
Ook wordt er regelmatig gewaarschuwd voor de
zogenaamde Microsoft-bellers, maar er zijn heel veel verschillende methoden. Boeven/oplichters vinden iedere keer weer nieuwe trucs uit.

Het advies van WijsWillenWonen:

 

 1. Krijgt u een brief van een afzender, die u niet kent: Vul de afzender eens in op Google. De kans is groot dat u bij een van de bovenste zoekresultaten een vermelding zult vinden van AvroTros Radar/Opgelicht of Vara’s Kassa. U bent waarschijnlijk niet de eerste waarbij ze de poging wagen.
 2. Krijgt u een email van een afzender die u niet kent: Open de mail gewoon niet. Zelfs het openen van de mail kan nare gevolgen hebben.
 3. Krijgt u een mail of een brief van een bekende afzender, uw bank of de belastingdienst, maar vindt u nu taalfouten die u niet verwacht bij zo’n afzender: krijg dan een gezond wantrouwen en behandel het bericht als onbetrouwbaar. De meeste banken hebben een eigen mailadres om valse e-mails te melden. Ook de centrale overheid heeft zo’n e-mailadres: valse-email@fraudehelpdesk.nl.
 4. Krijgt u een factuur, die u niet direct bekend voorkomt: Ga na of het product of dienst is geleverd. Nep-facturen zijn een allang bekend fenomeen!
 5. Krijgt u een voorstel om dit jaar weer mee te doen aan een goede doelen-actie, weer te worden weergegeven in een elektronische telefoongids/bedrijvengids: Kijk goed uit. Veel mensen gaan er van uit dat ze, als ze al eens hebben ingestemd, ze er toen wel goed over nagedacht zullen hebben. Waarswchijnlijk heb je vorig jaar helemaal niet meegedaan!
 6. Komt er iemand aan de deur met een smoes: “mijn dochter moet plassen”, “Ik moet medicijnen innemen, heeft u een glaasje water?”: wees er erg zeker van dat degene die dat vraagt te goeder trouw is. Maar ga er bij enige twijfel niet op in.

Ik heb er ook een hekel aan om zo wantrouwend te moeten zijn, maar het moet…. helaas … voor de veiligheid van mezelf en mijn huisgenoten!